Bénédicte Van de Driessche (Boxed Concepts):
"In principe wil je zo min mogelijk betalen en zo veel mogelijk organisch verkeer krijgen.
Via bol.com bieden ongeveer 49.000 verkooppartners meer dan 41 miljoen artikelen aan. Hoe zorgen ze ervoor dat hun producten gevonden worden in het enorme aanbod van deze online winkel?
Meer dan de helft van de bestellingen bij bol.com wordt verkocht door de ongeveer 49.000 verkooppartners. Voor Nicolai Vanstaen van het Belgische horlogemerk Elysian Watches lag de keuze om met bol.com in zee te gaan daarom voor de hand. "Bol.com heeft een enorme naamsbekendheid in Nederland en België, en daar profiteren wij van mee. Meer dan de helft van onze verkopen zijn aan Nederlandse klanten, en die bereiken we met de eigen webshop minder gemakkelijk."
“Het volstaat natuurlijk niet om je producten bij bol.com te koop te zetten en dan af te wachten tot de klanten komen”, zegt Bénédicte Van de Driessche van Boxed Concepts. Zij verkoopt via bol.com vooral vloerbekleding en kunstgras. "Starten als nieuwe verkooppartner moet je eigenlijk vergelijken met een klein winkeltje op een donkere kelderverdieping. Niemand weet dat je bestaat en niemand kan je vinden. Dus daar moet je iets aan doen."
De sleutel om gevonden te worden is digitale marketing, legt Bénédicte Van de Driessche uit. Ze gebruikt daarvoor Adverteren via bol.com, een dienst die bol.com aanbiedt aan verkooppartners. "De meeste consumenten die naar bol.com gaan, zijn op zoek naar iets specifieks. Dat tikken ze dan in de zoekbalk op de website of de app. Het komt er dan op aan dat je met jouw producten zo hoog en zo vaak mogelijk in de zoekresultaten staat. Dat kan dankzij onsored prodspucts, waarbij je betaalt om jouw product te koppelen aan een bepaald zoekwoord, bijvoorbeeld 'kunstgras'. Dat werkt met een soort veilingssysteem waarbij je zelf instelt hoeveel je wil bieden op een bepaald zoekwoord. Je betaalt pas bij een klik op jouw advertentie."
Om sponsored products goed in te zetten, moet je als verkooppartner natuurlijk goed weten welke zoektermen je potentiële klanten gebruiken. Bol.com biedt zijn verkooppartners heel wat inzichten daarin, vertelt Nicolai Vanstaen. "In je verkoopaccount is er een tool waarin je ziet welke zoektermen het vaakst gebruikt worden. Wij proberen onze artikelbeschrijvingen daaraan aan te passen. Als er bijvoorbeeld vaker gezocht wordt op de term 'dameshorloges' dan op 'horloges voor vrouwen', dan gaan wij mee met die trend." Ook Bénédicte Van de Driessche gebruikt die tool regelmatig. "Zo krijg je een inzicht in het zoekgedrag van consumenten, en kun je je advertentiestrategie daarop afstemmen."
Naast sponsored products is er nog een tweede manier om hoog te scoren in de zoekresultaten, weet Bénédicte Van de Driessche. Je kan deze vergelijken met de manier waarop Google zoekresultaten ordent, met de meest relevante websites hoog gerangschikt. "Je vertrekt met paid traffic, waar je betaalt om gevonden te worden. Maar uiteindelijk wil je in een positie terechtkomen waarin je ook veel organisch bereik hebt, dus bereik waarvoor je niet betaalt. Dat kan natuurlijk niet van dag één: je moet eerst werken met paid traffic, en zo verkeer naar je producten halen en een verkoophistoriek opbouwen. Dan leert het algoritme van bol.com dat jouw producten relevant zijn, en zullen die al op de eerste pagina te zien zijn."
Dat betaald bereik vanzelf leidt tot organisch bereik, merkte ook João Pedro van Schefman, dat op bol.com kinderproducten en accessoires verkoopt. "Wij zijn hoofdleverancier van Baby Spa, een soort jacuzzi voor baby's. We hebben betaalde campagnes gedaan om die te promoten. En als je daar nu op zoekt, komen onze producten vanzelf bovenaan."
Al blijft paid traffic nodig, zegt Bénédicte Van de Driessche. "In principe wil je zo min mogelijk betalen en zo veel mogelijk organisch verkeer krijgen." Bij een nieuw product start je met 100 procent paid traffic, nadien kan je stilaan gaan afbouwen naar bijvoorbeeld 30 procent betaald en 70 procent organisch."
Je marketingstrategie om zichtbaar te worden moet ruimer gaan dan bol.com zelf, zegt João Pedro. "Wij doen veel campagnes op Facebook en Instagram met tekst en foto's en video's waar we onze producten in integreren. Daar zetten we altijd een link naar de productpagina bij bol.com in en niet naar onze eigen website. We merken dat de conversie veel beter gaat via bol.com." Ook voor Bénédicte Van de Driessche zijn social media een belangrijk advertentiekanaal. "Als we veel verkeer op nieuwe producten willen, zullen we die pushen op Facebook en Instagram. Daar kan je ook makkelijk de relevante consumentenprofielen selecteren, en hen doorsturen naar bol.com."
Uiteraard stopt het verhaal niet wanneer je veel bezoekers op je productpagina's krijgt. Je moet bezoekers zo ver krijgen dat ze ook effectief bestellen. Hoe je dat aanpakt, lees je in het volgende artikel.