Nicolai Vanstaen (Elysian Watches) haalt een schat van data uit de tools van bol.com.
Rond digitale marketing hangen heel wat vooroordelen: het is ingewikkeld, het is niet duidelijk wat het oplevert, en het kost veel geld. Maar kloppen die vooroordelen wel?
Bénédicte Van de Driessche van Boxed Concepts is één van de ongeveer 49.000 verkooppartners bij bol.com. Boxed Concepts verkoopt via bol.com vooral vloerbekleding en kunstgras, maar ook producten voor kinderen in licentie van Studio 100. Om de zichtbaarheid van deze producten te verhogen en meer bezoekers te converteren naar kopers, gebruikt Bénédicte de diensten die bol.com ter beschikking stelt, zoals Adverteren via bol.com en Promoties via bol.com.
Via je verkoopaccount heb je als partner een goed inzicht in de resultaten van deze digitale marketingtools, zegt Bénédicte Van de Driessche. "Je hebt een Dashboard met een aantal vooraf gedefinieerde metrics. De belangrijkste zijn het aantal keer dat een product getoond werd in zoekresultaten, hoeveel keer er op geklikt werd, en hoe vaak het uiteindelijk gekocht wordt. Als het gaat over sponsored products, waarbij je biedt om jouw producten te tonen voor een bepaalde zoekterm, heb je ook inzicht in de resultaten van het veilingssysteem van bol.com. Hoe vaak heb ik kunnen bieden op een zoekterm, hoe vaak heb ik de veiling gewonnen, en wat was het uiteindelijke resultaat? Zo heb je een heel goed zicht op je advertentiekosten in verhouding tot de omzet die je ermee genereert."
Bénédicte Van de Driessche heeft ervaring met andere verkoopplatformen, en vindt dat bol.com zeer open is. "Je ziet bijvoorbeeld hoe vaak een zoekwoord bij bol.com wordt gebruikt. Bij andere platformen wordt die informatie afgeschermd, terwijl dat voor een partner echt wel waardevolle kennis is. Als je een nieuw product wil lanceren en je ziet dat daar amper op gezocht wordt, dan weet je dat het moeilijk zal worden om dat van de grond te krijgen."
Ook Nicolai Vanstaen van het Belgische horlogemerk Elysian Watches steekt veel op uit de tools. "We volgen de zoektrends op, en daar zien we welke woorden het meest worden opgezocht. Op die termen gaan we dan adverteren met producten die we naar voor willen schuiven. Wanneer mensen op die zoektermen zoeken, staan onze producten hoger. Via de advertentietool krijgen we inzichten over welke zoektermen naar onze producten hebben geleid, hoeveel een klik ons heeft gekost, welke campagnes beter of minder goed werken, welke producten er in een bepaalde campagne beter scoren… We halen een schat van data uit die tools."
In het begin kunnen de tools wat overweldigend zijn, zegt Nicolai Vanstaen. "Maar bol.com heeft een goed traject om partners wegwijs te maken. Er zijn heel wat whitepapers, e-learnings, podcasts en webinars over hoe je met die tools moet omgaan en wat je eruit kunt leren. Als je een webinar live volgt, kun je tegelijk ook vragen stellen. Om de paar weken is er zo'n webinar en ik heb daar al heel wat uit opgestoken."
Voor bol.com zijn die webinars een manier om partners te helpen groeien, zegt Jan Warmolt Bodeker, Lead Sales Retail Media bij bol.com. "In een webinar nemen we de partner helemaal mee. We beginnen met de echte basics van advertising: zo werkt het, zo begin je eraan, zo maak je een eerste campagne aan – en gaan helemaal door tot aan webinars voor gevorderden. We hebben ook een online e-learning module ontwikkeld waarin partners hun kennis over advertising kunnen vergroten."
Bol.com denkt bovendien mee met zijn verkooppartners, zegt Bénédicte Van de Driessche. "Je wordt niet aan je lot overgelaten. Wij hebben een key account manager die mee onze groei faciliteert en tips geeft. Zo kun je deelnemen aan campagnes bij bol.com rond een thema of periode, bijvoorbeeld vlak voor de zomer, waar bol.com een aantal relevante categorieën uitzet waarin je dan een aantal producten kan indienen."
Het bol.com verkoopplatform maakt dat redelijk behapbaar, vervolgt Bénédicte Van de Driessche. "Je kan bijvoorbeeld automatisch campagnes aanzetten. Daarbij groepeer je je producten in een campagne, en het algoritme van bol.com zal die dan automatisch tonen wanneer een relevante zoekterm wordt ingetikt. Je kan zelf aangeven hoeveel je daarvoor wil betalen, uitgedrukt als het percentage van je omzet dat je wil uitgeven – pakweg 20 euro voor elke 100 euro omzet, wat een gezonde verhouding is. Het is zo eenvoudig dat ook nieuwe partners de kans krijgen om hun producten effectief te promoten, zonder dat je een beroep moet doen op een extern marketingbureau of zelf performance marketeers moet inschakelen", besluit Bénédicte Van de Driessche