« TERUG NAAR OVERZICHT

Hoe kun je de logistiek van je webshop uitbesteden, en waarom zou je dat doen?

Klanten verwachten van een webshop een topservice, van bestelling tot levering en eventuele klachtenafhandeling achteraf. Als jouw onderneming dat hele proces niet zelf kan beheren, kun je het ook uitbesteden. Hoe werkt dat?

ESQUAD is een grote online retailer van gamingconsoles, games en accessoires, met meer dan 10.000 artikelen in het assortiment. Het grootste deel verkoopt het rechtstreeks, maar voor de 500 meest verkochte artikels werkt ESQUAD samen met bol.com. "Het gaat dan om producten met een hoge omloopsnelheid, waarvan we er elke maand meer dan honderd verkopen," zegt Herman Droogenbroodt van ESQUAD. "Die zijn te koop via bol.com, en zij zorgen voor de volledige logistiek en klantenservice."

Via het verkoopaccount heeft ESQUAD een perfect zicht op de prestaties van die producten. "Je kan per dag bekijken welke artikelen snel of traag roteren, hoeveel er verkocht wordt… Op basis daarvan sturen we wekelijks één grote zending naar bol.com om de voorraad aan te vullen", legt Herman Droogenbroodt uit.

Ook Kristof Janssens van Krisco E-Commerce heeft voor een deel van zijn assortiment de logistiek uitbesteed aan bol.com. "Wij leveren die aan het fulfilment center van bol.com, en van daar af neemt bol.com het volledig over – verzending, retouren, klantendienst… Een artikel toevoegen is heel eenvoudig: als het een EAN-code heeft, vul je die gewoon in en dan wordt alle informatie automatisch aangevuld. Ook foto's hoef je dan niet meer zelf toe te voegen. In je verkoopaccount kan je per artikel zien hoe vaak het bekeken wordt, hoeveel mensen het in de winkelwagen leggen en effectief bestellen. Je kan ook nagaan waarom mensen afhaken - is het misschien duurder dan vergelijkbare producten? Bol.com deelt ook inzichten over hoe een product presteert tegenover artikelen van dezelfde aard of in die prijsklasse. Ze helpen je echt om te verkopen."

Er zijn twee manieren om met bol.com te werken, zegt Jeannet Lemerre van Plastimea, dat schoonheids- en gezondheidsproducten en voedingssupplementen verkoopt via bol.com. "Je kan bol.com gebruiken als vitrine, en je doet zelf de hele logistiek daarachter. Of je besteedt je hele logistiek aan hen uit. We hebben beide manieren geprobeerd, maar hebben snel gekozen voor Logistiek via bol.com. Je merkt dat klanten meer vertrouwen hebben in bol.com dan in een logistieke partner die ze niet kennen. Ze weten als er iets misgaat dat bol.com dat oplost, dat ze producten zonder probleem kunnen retourneren."

Slimme fulfilment centers

Bij bol.com is directeur Vincent Weijers er verantwoordelijk voor dat het hele proces vlot verloopt. "Onze verkooppartners hebben vaak veel affiniteit met hun winkel, hun producten, hun eigen business. Maar niet iedereen vindt logistiek of administratie leuk, of is er goed in. Dat is net waar wij heel sterk in staan. Dus door met ons samen te werken hoeft de verkooppartner die hele logistieke keten niet zelf te organiseren."

De levering van de partnerartikelen gebeurt vanuit de eigen fulfilment centers van bol.com. Die moet je je niet voorstellen als ouderwetse magazijnen, zegt Vincent Weijers. "Het is niet zo dat als jij iets bestelt een mannetje of een vrouwtje in een stofjas jouw product uit een rek gaat halen. Onze fulfilment centers zijn grotendeels geautomatiseerd. We gaan bijvoorbeeld bestellingen van dezelfde producten bundelen en samen ophalen, en dan verdelen over de bestellingen en apart verpakken. We hebben daar slimme machines en software voor ontwikkeld."

Samen met zijn verkooppartners biedt bol.com meer dan 41 miljoen verschillende artikelen aan. Toch komen er maar twee soorten producten uit het fulfilment center, grapt Vincent Weijers. "Eigenlijk maken wij maar twee dingen: pakjes waar één enkel product in zit, en pakjes waar twee of meer producten in zitten. Ervoor zorgen dat de juiste artikelen in het juiste pakje belanden, dat is de uitdaging."

Geen risico voor de verkooppartner

Voor die service rekent bol.com een commissie op de verkoop. Daar heeft Kristof Janssens geen probleem mee. "Het kost wat marge, maar de snelheid en de service van bol.com zouden we zelf niet op die schaal kunnen organiseren. We zijn begonnen met enkele tientallen verkochte producten per jaar, en ik denk dat we dit jaar naar 25.000 verkopen gaan."

Vincent Weijers wijst erop dat je als verkooppartner alleen betaalt als je ook iets verkocht hebt. "Als je niets verkoopt, kost het je in principe ook niets."

« TERUG NAAR OVERZICHT



Verkoop net als 50.000 andere Belgische en Nederlandse ondernemers via bol.com


MEER INFO