« TERUG NAAR OVERZICHT

"Als je online wil verkopen, hoef je niet alles zelf te doen."

Steeds meer ondernemers verkopen hun producten ook op digitale marktplaatsen – bij bol.com zijn het er al meer dan 50.000. Als je begint met online verkoop, hoef je niet alles zelf uit te vinden. Je kan voor heel wat diensten een beroep doen op een netwerk van experts.

Rond digitale marktplaatsen zoals bol.com is een levendig netwerk ontstaan van bedrijven die diensten aanbieden aan verkooppartners – van integraties in bestaande IT-systemen en automatisering van verkopen tot administratie en marketing. Bij bol.com vind je deze terug onder Apps & Diensten. Door die aspecten uit te besteden, kunnen de verkooppartners zich focussen op wat echt belangrijk is: ondernemen en groeien.

Eén van de partners in dit netwerk is het Belgische Distrilink. Hun verhaal begint aan de andere kant van de tafel, vertelt oprichter Steven Van Den Ouweland. "Ik was verkoopdirecteur bij Ecover, en één van mijn taken was om het bedrijf op online marktplaatsen zoals bol.com te brengen. Dat bleek geen eenvoudige opdracht, want we hadden geen ervaring met directe verkoop aan consumenten. We leverden onze producten rechtstreeks aan de retailsector. Hoe en aan welke prijs een winkel een product verkocht, was ons probleem niet. Dat is natuurlijk helemaal anders op een online marktplaats: daar moet je zelf je producten plaatsen, je prijzen bepalen en promoties doen. En in plaats van één keer per week een pallet te verzenden, moet je elke dag alle individuele bestellingen verwerken van klanten die verwachten dat hun product de volgende dag geleverd wordt."

Steven trok op zoek naar partners om hem te begeleiden, maar vond niet meteen een geschikte partij. Toen ontmoette hij zijn huidige zakenpartner, die een platform had ontwikkeld om bedrijven volledig te ontzorgen. Daaruit is Distrilink ontstaan.

Doe waar je goed in bent

Zoals de andere partners in het netwerk van diensten rond bol.com zorgt Distrilink ervoor dat bedrijven zich kunnen focussen op waar ze goed in zijn. "Er komt heel wat bij kijken als je online wil verkopen - je hebt de juiste IT-infrastructuur nodig, je moet logistieke processen op poten zetten en - afhankelijk van het fulfilment center waarvoor je kiest – ook een klantendienst voorzien. Als je dat allemaal zelf wil doen, moet je extra mensen aanwerven – en je hebt eigenlijk geen idee of je er ooit iets mee kan verdienen. Door die diensten uit te besteden, kun je zonder grote investeringen beginnen met online verkopen."

Door gebruik te maken van diensten van externe experts, kun je sneller groeien dan wanneer je via trial and error zelf uitzoekt hoe online verkopen werkt, zegt Steven. "Als nieuw merk starten gaat heel traag. Door een beroep te doen op een partner die expertise aan boord heeft, kun je een aantal stappen versneld zetten. Ik beweer niet dat je bij ons de lift instapt en direct naar de bovenste verdieping gaat. Maar het gaat wel sneller dan wanneer je langs de trap, verdieping na verdieping omhoog stapt."

Begin niet met je hele portfolio

Als een bedrijf wil starten met online verkoop, gaat Steven eerst na wat het verkooppotentieel is. "Het is belangrijk om van bij het begin een rendabel businessmodel te hebben. Het heeft geen zin om energie in een project te steken, om na een half jaar vast te stellen dat het geen euro oplevert," zegt Steven. Je zet best niet meteen je hele productportfolio op de marktplaats, maar start met de meest populaire producten. Distrilink zorgt er dan voor dat die een goede productpagina krijgen, met relevante titels en duidelijke uitleg.

Steven hamert ook op het belang van een goede productfoto het belang van een goede productfoto. "Een consument beslist in één oogopslag of hij op een product klikt of niet. Het is zoals Tinder: je hebt maar één kans om een goede indruk te maken met je foto." Heb je geen goede packshots, dan kan een externe fotostudio helpen om foto's van hoge kwaliteit te maken. De volgende stap is de hele logistieke keten opzetten, zegt Steven. "Wil je dat zelf doen, of gebruik je Logistiek via bol.com zodat je klanten meer bezorgopties hebben?"

Zorg dat je gezien wordt

Zodra de logistiek geregeld is en de productpagina's klaar zijn, kan de verkoop beginnen. Maar dan begint het werk pas, zegt Steven. "De grootste misvatting over online verkopen die ik hoor, is dat het vanzelf gaat zodra je online staat. Veel merken beseffen niet dat je bij bol.com gevonden moet worden tussen 41 miljoen andere producten. Zichtbaarheid is dus enorm belangrijk. Je moet investeren in advertenties en promoties, je moet goede reviews krijgen en ervoor zorgen dat je dienstverlening heel goed is. Verder is het belangrijk om te blijven testen en optimaliseren, ook op het gebied van content en prijszetting."

Er zijn al meer dan 50.000 verkooppartners actief via bol.com. Toch is het nog altijd zinvol om in deze online marktplaats te stappen, zegt Steven. "Bol.com heeft 13 miljoen klanten in Nederland en België. Veel mensen starten hun zoektocht bij bol.com en kijken niet verder. Als je daar niet aanwezig bent, mis je die verkoop. Je kan een eigen webshop opzetten en zwaar adverteren, maar je haalt nooit zo'n bereik. Je leert ook veel over je consumenten dankzij de data insights die bol.com deelt, maar ook na aankoop dankzij de product reviews die ze plaatsen."

« TERUG NAAR OVERZICHT



Verkoop net als 50.000 andere Belgische en Nederlandse ondernemers via bol.com


MEER INFO